Pages

Wednesday, September 4, 2019

İhracat rakamları açıklandı - Milliyet

İhracat rakamları açıklandı - Milliyet

Ağustos ayı ihracat rakamları, Sivas Kongresi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Sivas Kongre ve Etnografya Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bugün 100 yıl öncesinin çok zor  şartlarında ülkenin bağımsızlık mücadelesinin "kararlılık sembolü" olmuş  Sivas'ta, Sivas Kongresi'nin yapıldığı tarihte bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti bildirdi.

Birinci Dünya Savaşı'nda onlarca cephede savaşmış büyük ve yorgun bir  milletin 100 yıl önce, özgürlüğünden asla taviz vermeyeceğini tüm dünyaya kesin  şekilde ifade ettiği Sivas Kongresi'nin kendileri için iftihar kaynağı olduğunu  dile getiren Pekcan, bu vesileyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere  burada toplanan ve karar alan kahramanları saygıyla andığını anlattı.

Pekcan, savaş zaferlerini ekonomik zaferlerle taçlandırmanın öneminde  bahsederek, Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler seviyesine yükselmesinin  anahtarının ihracat olduğunu söyledi.

İhracatçılar başta olmak üzere tüm paydaşlarla istişare ederek  hazırladıkları ve 29 Ağustos'ta duyurdukları İhracat Ana Planı'ndan bahseden  Pekcan, bu planın hedef ürün, hedef ülke, yeni ve yenilikçi ihracatçı yaklaşımı  ve küresel tedarik zinciri bakış açısıyla hazırlandığını aktardı.

Pekcan, bu planın, ekonomideki büyük dönüşümü, eğitimli ve küresel  becerilerle donanmış bir dış ticaret ailesini Türkiye'ye sunmak üzere  hazırlandığını ifade etti.

"TÜRK EKONOMİSİ UZUN YILLAR SONRA İLK DEFA CARİ FAZLA VERDİ"

Pekcan, küresel ekonomide son dönemde artan korumacılığa bağlı yaşanan  ticaret savaşlarından, küresel büyümenin aşağı yönlü revize edilmesinden, çok  taraflı ticaretin terk edilmeye başlanmasından bahsetti.

Türkiye'nin en önemli ihracat pazarları olan AB'nin yüzde 1,3,  Almanya'nın yüzde 0,4, İngiltere'nin yüzde 1,3 gibi durgunluk seviyesinde  büyümesinin beklendiğini aktaran Pekcan, iş insanlarının ve ihracat ailesinin  içinden geçilen bu süreç göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini  söyledi.

Küresel ekonomide ve AB'de yaşanan ekonomik belirsizliğe ve Brexit  sürecine değinen Pekcan, bu küresel gelişmelerin ışığında Türk ekonomisinde  önemli gelişmeler yaşandığını bildirdi.

Pekcan, zorlu küresel şartlara rağmen hızla daralan dış ticaret açığı  ve başarılı bir turizm sezonu sayesinde yılın ilk yarısında Türk ekonomisinin  uzun yıllardır ilk defa cari fazla verdiğini vurguladı.

Cari açığını hızla daraltan ve cari fazlaya geçen Türkiye'nin  uluslararası piyasalardaki borçlanma ihtiyacının da hızla azaldığını dile getiren  Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"2018'in tamamında büyümeye net ihracatımızın katkısı 1,9 puan  olmuştur. Bu yılın ilk çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısı 12,1 puan,  ikinci çeyrekte 7,4 puan olmuştur. Tüm bu gelişmeler ihracatımızın Türk ekonomisi  için stratejik önem taşıdığının göstergesidir. Amacımız ihracatımızdaki bu olumlu  performansı önümüzdeki yıllara yaymak ve ihracatımızın içerisindeki yüksek  teknolojili ve katma değerli ürün ihracatının payını artırmaktır."

İHRACAT ARTTI, İTHALAT AZALDI

Pekcan, haziran ve ağustosta uzun bayram tatilleri nedeniyle ihracat  rakamlarının etkilendiğini ancak buna rağmen 8 aylık rakamın Cumhuriyet rekoru  olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Ağustosta uzun süren Kurban Bayramı tatili ve Zafer Bayramı'nın en  çok ihracat yaptığımız cuma gününe denk gelmesi nedeniyle daha mütevazi bir artış  oldu. Haziranda 9 gün tatil vardı 21 günde ihracatımız yüzde 20 artmasına rağmen  haziranda eksi 14'ü gördük. Dolayısıyla iki bayram ayı dışında ihracatımızın  performansı dünyadaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 5,8. Ancak haziran ve  ağustos ayları olumsuz etkiliyor. Ağustos ayında ihracatımız yüzde 1,69 artışla  13 milyar 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalatımız da binde 2,7'lik  azalmayla 15 milyar 526 milyon dolar olarak gerçekleşti."

Pekcan, böylece ağustosta dış ticaret açığının geçen yılın aynı  dönemine göre yüzde 9,9 azalmayla 2 milyar 376 milyon dolar olarak  gerçekleştiğini belirterek, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 84,7  olduğunu söyledi.

EN YÜKSEK İHRACAT ALMANYA VE İNGİLTERE'YE

Pekcan, yılın 8 ayında ihracatın yüzde 2,9 artış gösterdiğini, ithalatın ise yüzde 16,9 azaldığını belirterek, söz konusu dönemde ihracatın  ithalatı karşılama oranının geçen yıl yüzde 69,2 iken bu sene yüzde 85,6'ya çıktığını söyledi.

Bakan Pekcan, "Yine 8 aylık ihracat rakamımız da 117,2 milyar dolarla  en yüksek seviyeye ulaşmıştır." diye konuştu.

Ağustosta en fazla ihracatın Almanya ve İngiltere'ye yapıldığını  aktaran Pekcan, "Almanya'ya ihracatımız yüzde 0,95 artışla 1 milyar 210 milyon  dolar, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 12,43 artışla bir milyar 38 milyon dolar,  Avrupa Birliği'ne ihracatımız ise yüzde 7,53 artışla 6 milyar 362 milyon dolar  olmuştur." dedi.

Pekcan, AB'nin Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı payın yüzde 48,4  pay aldığını ifade etti.

Türkiye'nin ihracatındaki yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde  3-4 bandından daha yukarıya çıkarmak zorunda olduklarını vurgulayan Pekcan, bu  hedefin öneminden bahsetti.

Let's block ads! (Why?)



2019-09-04 08:15:37Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMia2h0dHA6Ly91em1hbnBhcmEubWlsbGl5ZXQuY29tLnRyL2hhYmVyLWRldGF5L2d1bmRlbTIvYmFrYW4tcGVrY2FuLWlocmFjYXQtcmFrYW1sYXJpbmktYWNpa2xhZGkvOTUwMDAvOTUyMTgv0gEA?oc=5

İleriyi Oku >>>>


No comments:

Post a Comment